Aankooptips

Zadel

Wat is een loopfietszadel? Hierover zijn de meningen verdeeld en eigenlijk is er geen echte definitie voor. Belangrijk is dat een zadel op een loopfiets een juiste ondersteuning geeft tijdens het gebruik en geen belemmering is tijdens het loopfietsen.  Afhankelijk van het merk en model zijn er verschillen in de zadels. De meeste loopfietsen hebben een ergonomisch gevormd kinderzadel die extra smal is van voren en iets breder van achteren, maar voldoende vrijheid geeft om de loopbeweging te kunnen maken.   Er zijn loopfietsen die hebben een zadel dat van voren even breed is als van achteren met een kuiltje in het midden. Dit wordt ook wel een loopfietszadel genoemd. Bij deze modellen kunnen kinderen ook uitstekend een loopbeweging maken.  De loopfiets wordt gebruikt bij het wandelen, spelen in de wijk, spelen in het bos of in en rondom het huis. Het belangrijkste van een zadel is dan ook dat kinderen er goed op kunnen zitten en de ondersteuning voelen bij het zoeken naar evenwicht en balans. 

 Zadelhoogte

Er is een éénvoudige manier om een indicatie te verkrijgen of het kind goed op de loopfiets past. Het gaat niet om de leeftijd of de lengte van het kind maar om de beenlengte. De één heeft korte, de ander lange benen. 

U meet het als volgt:

U laat het kindje met schoenen rechtop staan, met de benen ongeveer 20 cm uit elkaar. De afstand die u meet vanaf het kruis tot aan de grond (loodrecht naar beneden) is de ‘zadelhoogte’ van het kind. Bij een loopfiets is het belangrijk dat de zadelhoogte instelbaar is, zodat de loopfiets met het kind meegroeit. Sommige modellen zijn traploos instelbaar en andere hebben verschillende standen.

Begrenzing draaihoek stuur

De ene loopfiets heeft wel een begrenzer en de andere niet. Het is helemaal afhankelijk van de producent hoe deze de loopfiets heeft ontworpen. De begrenzer beperkt de draaihoek van het stuur. Het helpt kinderen in het begin bij ongecontroleerde bewegingen het evenwicht te herstellen en daardoor minder snel te vallen. Als kinderen een scherpe bocht willen nemen bij een loopfiets met stuurbegrenzer zullen ze het voorwiel optillen. Een stuurbegrenzing is dus geen belemmering voor het kind. Bij loopfietsen, waar geen begrenzer op zit, kunnen kinderen het stuur in de juiste richting draaien.  Er zijn verschillende soorten begrenzers.

  • een schroef in de voorvork (schroef kan verwijderd worden)
  • vilt in de voorvork
  • een sterk rubber tussen voorvork en frame (rubber kan verwijderd worden)
  • geïntegreerd in de voorvork doormiddel van een stuurpen
  • scharnier verbinding tussen voorvork en frame  

Rem / Safety stop

Een rem is niet noodzakelijk op een loopfiets.Tot de leeftijd van drie jaar zullen kinderen geen rem nodig hebben. Voor deze dreumes leeftijd is remmen nog ingewikkeld. Kinderen onder de 3 kunnen nog niet zo’n hoge snelheid ontwikkelen en zetten de voeten aan de grond om te stoppen.Wanneer kinderen de leeftijd van 3 jaar hebben bereikt zijn ze al vaardiger en fysiek sterker, ze zijn in staat om met de handen te kunnen remmen. De peuter zal hogere snelheden gaan ontwikkelen op de loopfiets. Ze kunnen al goed in schatten wanneer ze snelheid kunnen maken en op welke afstand ze moeten stoppen. Een rem biedt kinderen een nieuwe vaardigheid die gebruikt kan worden met het echte fietsen. In heuvelachtig gebied (denk aan vakantie) of bij bruggetjes is een rem wel aan te bevelen. Schoenen blijven langer mooi met een rem.Bij alle modellen loopfietsen die een rem hebben zit deze op het achterwiel. Er zijn verschillende remsystemen, velgrem, bandrem of trommelrem, dit hangt af van het type en is afhankelijk waar de producent voor gekozen heeft. In het begin staat de remgreep ver van het stuur af. Doormiddel van een schroefje kan deze dichterbij gezet worden, zodat de kleine kinderhand de rem goed kan bedienen. 

Veiligheid en plezier

Een loopfiets is een speelfiets en geen gebruikersfiets en daardoor niet geschikt voor de openbare weg. Bij de aanschaf van een loopfiets moet u er op letten dat kinderen met beide voeten op de grond kunnen. U kan de zadelhoogte voor de aanschaf zelf meten. De handvatten moeten een goede grip hebben, zodat kinderen er niet snel afglijden. De handvatten hebben geen openingen waarin de vingers bekneld kunnen. Het remmen bij een loopfiets gaat met de voeten aan de grond te zetten. Bij een loopfiets met rem zit deze altijd op het achterwiel.  Een loopfiets is bijzonder leuk ook voor degene die met het kind op pad gaat. Samen oefenen om aan het verkeer te wennen. (op de stoep en niet op de openbare weg!!) Een kind kan op den duur goed tempo maken en daardoor is het leuk om er naast te lopen. Het is heerlijk wandelen en het kind raakt niet snel vermoeid. Bij een loopfiets leren kinderen spelenderwijs balans, evenwicht en coördinatie. Dit hebben ze later nodig om goed te kunnen fietsen. Goed getrainde loopfietskinderen hebben later geen zijwielen meer nodig op een echte fiets.We adviseren ouders om kinderen ook bij een loopfiets alvast een fietshelm te laten dragen. Op deze manier koppelt u uw kind alvast dat bij het fietsen een helm hoort. Later kan u dit behoeden voor discussies om een fietshelm te gaan dragen. Een fietshelm beschermt kinderen ernstig hoofdletsel te voorkomen.

Verkeerstips

  • Geef altijd het goede voorbeeld, dus wacht voor het rode stoplicht. Ook als je veel haast hebt.
  • Neem de veiligste route, niet de kortste
  •  Laat uw kind altijd voor u en niet achter u rijden.
  • Kijk samen of je over kan steken en laat uw kind zeggen of het veilig is.

Alle loopfietsen die wij verkopen voldoen aan de eisen die gesteld zijn voor veilig speelgoed.